19 sierpnia 2016 Udostępnij

Właściwości zdrowotne różnych gatunków miodów

Już starożytni Egipcjanie wiedzieli, że miód kryje wiele dobroczynnych właściwości. Naczynia napełnione słodkim nektarem wkładali więc w grobowcach obok broni, czy biżuterii. Właściwości miodu znały i ceniły nasze babcie. Używały go do leczenia wielu schorzeń. Dzisiaj także doceniamy jego walory zdrowotne.

Rodzajów miodu jest bardzo wiele, a każdy z nich ma inne, równie cenne zalety. Jakie one są dowiecie się sami z naszego artykułu. (http://centrumwitalnosci.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-cena-na-co-pomaga-zastosowanie_eeny.a)

Miód lipowy

Doskonale znany i bardzo popularny. Zgodnie ze swoją nazwą pracowite pszczoły zbierają na niego pyłki kwiatów lipy. Wyróżnia się ostrym smakiem i jasnożółtą barwą. Ma bardzo bogatą gamę zastosowań. Najbardziej jednak ceni się jego działanie przeciwgorączkowe. Miód lipowy działa także jak naturalny antybiotyk. Pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi, łagodzi kaszel i stres. Pomaga zasnąć.

Miód gryczany

Nie da się go pomylić z żadnym innym miodem. Jego konsystencja jest płynna. Wyróżnia się spośród innych gatunków miodów ciemną, bursztynową barwą. Kiedy ulegnie krystalizacji jego kolor będzie przypominał barwę mocnego naparu z herbaty. Jest pozyskiwany z kwiatów gryki. Ma ostry i lekko piekący smak. Jest wyjątkowo zdrowy. Jednym z jego składników jest wzmacniająca naczynia krwionośne rutyna.

Poleca się go szczególnie seniorom, którzy bardzo często cierpią na miażdżycę. Dzięki zawartości rutyny miód gryczany przyspiesza gojenie się ran wewnętrznych i trudno gojących się ran zewnętrznych. Jest bardzo bogatym źródłem magnezu. Wzmacnia więc nasz system nerwowy. Poprawia także pamięć i ułatwianie zrastanie się kości po złamaniach.

Miód wrzosowy

Nie trudno się domyśleć, że uzyskuje się go z kwiatów wrzosu. Poznamy go po ciemnobrutanym kolorze, który po skrystalizowaniu zmienia się w pomarańczowy. Wyróżnia się gorzkim i ostrym smakiem. Jest polecany szczególnie osobom, które cierpią na schorzenia układu moczowego. Można go stosować także przy biegunce, w stanach zapalnych jelit oraz przy kamicy nerkowej. Ze względu na właściwości aseptyczne wspomaga leczenie stanów zapalnych jamy ustnej. Miód spadziowy Najmniej słodki ze wszystkich rodzajów miodu.

Pozyskuje się go ze spadzi. Jest to lepka substancja, która pokrywa wiele drzew liściastych i iglastych: głóg, świerk, lipę, modrzew, brzozę i wiele innych. Wyróżnia się korzennym smakiem i lekko zieloną barwą. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Na jego bazie produkowane są syropy wykrztuśne.

Weronika

Redakcja tsuru.pl