8 maja 2017 Udostępnij

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Nie tylko dobry smak potraw, ale również nasze zdrowie jest w dużej mierze uzależnione od tego, jak będziemy układać poszczególne produkty żywnościowe w zamrażarce lub w lodówce. Wiedzę na ten temat doceniamy zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy żywności gromadzi się naprawdę sporo, nie da się jednak ukryć, że korzyści z niej płynące można będzie docenić także w innych okolicznościach.

Górna półka

Górna półka lodówki odznacza się przede wszystkim tym, że panuje na niej dość wysoka temperatura. To zatem idealne miejsce do przechowywania dżemów, konfitur, a także kefirów i jogurtów. Owszem, można je trzymać również na niższych półkach, ponieważ jest na nich jednak bez porównania chłodniej, musimy liczyć się z tym, że bez porównania szybciej dojdzie do ich zepsucia. W wyższej temperaturze lepiej rozwijają się też bakterie kwaszące, a te są wysoce pożądane.

Środkowa półka

Środkowa półka to z kolei idealne miejsce do przechowywania tych produktów, które odznaczają się dość krótkim terminem przydatności do spożycia, to właśnie tu przechowuje się więc pokrojoną wędlinę oraz biały ser. Produkty tego typu nie powinny być przetrzymywane dłużej niż przez kilka dni, kluczowe znaczenie wydaje się więc mieć w ich przypadku termin przydatności do spożycia podany przez producenta i lepiej traktować go poważnie. Środkowa półka jest również miejscem idealnym wówczas, gdy mamy do czynienia z garnkiem z zupą.

Przechowywanie produktów

Dolne szuflady

W dolnych szufladach mamy do czynienia nie tylko z dość wysoką temperaturą, ale i z podwyższoną wilgotnością, nic więc dziwnego, że sami producenci lodówek przekonują nas o tym, że jest to idealne miejsce do przechowywania owoców oraz warzyw. Tu również należy liczyć się z tym, że mamy do czynienia z rozwiązaniami mniej lub bardziej trwałymi, a co za tym idzie truskawki i maliny można przechowywać bez mycia maksymalnie przez dwa dni podczas gdy sałata i szczypiorek nawet przez kilka godzin zachowają świeżość. Dolne szuflady to także miejsce idealne dla twardych serów przechowywanych w pojemnikach.

Boczne półki

Boczne półki najczęściej są wykorzystywane do przechowywania na nich oleju roślinnego, nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie. Jest to również miejsce idealne na przetwory, a także na jaja. Te ostatnie mogą stać w lodówce nawet przez trzy tygodnie, należy jednak pamiętać o tym, aby myć je dopiero przed ich użyciem.

Skorupka nie jest czysta, pokryta jest jednak naturalną warstwą ochronna, która w trakcie mycia zostanie uszkodzona, a tym samym jajka szybciej staną się nie przysmakiem, ale poważnym zagrożeniem. Dobrze jest też pamiętać o tym, że jedzenie surowe i te gotowe do spożycia powinno być umieszczone na innych półkach.

Karol

Redakcja tsuru.pl