28 sierpnia 2016 Udostępnij

Świeże soki owocowe i warzywne – dlaczego warto je pić?

Wraz ze świeżo wyciśniętym sokiem warzywnym lub owocowym dostarczamy swojemu organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka, witaminy i enzymy. Składniki te są do tego bardzo łatwo przez organizm przyswajalne.

Jest tylko jeden warunek – aby stały się dla organizmu bombą odżywczą powinny zostać właściwie wyciśnięte.

Pijąc świeże soki nasz organizm szybko wróci do homeostazy, błyskawicznie się zregeneruje. Wiadomo, że substancje aktywne biologicznie zawarte w świeżo wyciskanych sokach z owoców i warzyw organizm przyswaja całościowo i do tego niezwykle szybko. Na strawienie soków organizm nie musimy zużywać dużo energii, tak jak ma to miejsce, w przypadku spożywania pokarmów, które zostały zniszczone termicznie. Dzięki temu są one szczególnie wartościowe w trakcie leczenia wielu chorób oraz w procesie odżywiania. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Badaniu właściwości pokarmów roślinnych wiele miejsca poświęcił uznany na całym świecie propagator naturalnego żywienia, doktor Norman Walker. Udowodnił on, że pijąc świeżo wyciśnięte soki wzmacniamy swój organizm. Zawierają one bowiem wodę strukturowaną, którą organizm bardzo szybko wchłania. Wzmacnia się więc zarówno nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. W komórkach warzyw i owoców znajduje się sok, świeżo wyciśnięty sok zawiera więc tylko naturalnie znajdujący się w nich sok. W procesie wyciskania uwalniane są ich najcenniejsze składniki, które organizm z łatwością przyswaja.

W owocach i warzywach jest mnóstwo cennych składników odżywczych, są wśród nich bioflawonoidy. Lekko obrane owoce cytrusowe, czyli nie pozbawione białej otoczki, są w te składniki wyjątkowo bogate. Znajduje się w nich szczególnie duża ilość kwasu askorbinowego znanego nam bardziej jako witamina C. Z kolei sok marchewkowy zawiera mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W zielonych sokach występują duże ilości witaminy E. Soki owocowe to także cenne źródło bardzo łatwo przyswajanych przez organizm składników mineralnych: magnezu, miedzi, potasu, jodu, sodu i potasu. Świeżo wyciśnięte soki dostarczą także enzymów.

Wyciskarki do owoców nie podgrzewają soków nie ulegają one utlenieniu, dlatego też enzymy te nie ulegają zniszczeniu. Inwestycja w wyciskarkę jest więc bardziej opłacalna niż w sokowirówkę.

Weronika

Redakcja tsuru.pl